vrijdag 8 oktober 2010

De Dansweek is er weer!

Het begin van de dansweek is weer aangebroken en dat is voor mij en mijn collega's altijd extra spannend. Het begin van deze week betekent dat onze première nu echt voor de deur staat. Ik werk als danseres bij Introdans Ensemble voor de Jeugd, een gezelschap gebaseerd in Arnhem, waar ik nu al ruim 3 jaar met heel veel plezier werk. Introdans is een internationaal gezelschap met grote naamsbekendheid over de hele wereld. Wij dansen vaak moderne stukken, maar met een klassieke techniek als basis. Introdans bestaat uit 2 gezelschappen, Introdans en Introdans Ensemble voor de Jeugd. De dansers uit deze beide gezelschappen zijn gelijk in niveau, het enige verschil tussen deze twee heeft met het publiek te maken.

Mijn groep, Introdans voor de Jeugd, is geschikt voor zowel Jong en Oud, volwassenen en kinderen. Onze voorstellingen zijn vaak wat korter in tijdsduur en wat vroeger op de avond/middag dan 'volwassen' voorstellingen. Ook is er vaak veel humor te vinden in onze voorstellingen, rare decorstukken, grappige kostuums, gekke muziek.. Noem het maar op. Elke voorstelling hoor ik kinderen, maar ook vaak vele volwassenen, lachen en reageren! Er is dan geen beter compliment die je op dat moment kan krijgen. Het is een heerlijk gevoel om mensen, zowel jong & oud, te laten genieten en te inspireren tot vele mogelijkheden.

Onze eerste première van seizoen 2010/2011 dansen wij op 9 oktober in de Schouwburg Arnhem. De voorstelling heet MIXVANMATS, een logische naam want wij zullen in deze voorstelling verschillende stukken dansen van de Zweedse choreograaf Mats Ek. Een wereldberoemde choreograaf waarvan iedere danser(es) droomt om ooit z'n stukken te mogen dansen! MixvanMats is voor ons allen een heerlijk programma om te dansen en wij willen het zo perfect mogelijk uitvoeren. Dat zorgt voor vele uren repetities in de studio's met onze repetitor en persoonlijke assistentes van Mats Ek. Deze assistentes hebben jarenlange ervaring met al het repertoire van Mats Ek en Mats Ek zijn stijl, ze zijn Mats Ek's rechterhand. Al weken repeteren wij elke dag, urenlang aan de 2 stukken die wij zullen laten zien in de voorstelling, Pa Norrbotten en Parken. Beide stukken bestaan al een hele poos en aan ons dus de taak om ze nog beter te dansen dan voorheen.

Vandaag hebben wij onze gebruikelijke doorloop van het programma gehad. De week voor de première doen we een soort 'voor' première met alles erop en eraan. Zo kunnen we goed voelen en zien wat er nog nodig is aan repetities en wijzigingen in technische dingen voor de echte première. Wij dansen voor het eerst in de echte kostuums en er zitten talloze mensen op de banken om te zien wat er nog gebeuren moet. De technici zijn aanwezig, voor de laatste aanwijzingen en notities. Er zijn wel 4 kleedsters bij, oplettend kijken ze wat er nog met de kostuums gebeuren moet. Wij, als dansers, doen wat we al wekenlang oefenen. Maar elke dag proberen we weer een stukje dichterbij perfectie te komen. De doorloop is goed gegaan, na afloop lopen de dansers met kostuum problemen direct naar de kleedsters die letterlijk klaar staan met naald en draad. De technici stellen vragen hoe ze de stukken het beste kunnen belichten, de repetitors staan klaar met hun notitieblokken vol correcties. Het kan altijd beter! Maar dat vind ik persoonlijk ook één van de heerlijkste dingen uit het vak, jezelf blijven verbeteren totdat het publiek opspringt en hard voor je klapt, daar doe je het allemaal voor! Dat is alles waard.

Jamy Schinkelshoek, Introdans Ensemble voor de Jeugd

1 opmerking:

  1. Erg leuk om te lezen en nog leuker om te zien. Een spectaculaire show met gepassioneerde en gedreven professionele dansers. Complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen