woensdag 23 februari 2011

Laatste week is aangebroken

Mijn collega's hebben afgelopen weken al veel verteld over de repetities van KYLIAN4KIDS2. Maar nu is het tijd voor het echte werk, de laatste week voor de première is aangebroken. Dat betekent dat we de repetities verhuizen van de studio's van Introdans naar de Arnhemse Schouwburg. Dat wordt ons tweede huis deze week waar we vele uren zullen doorbrengen. Morgen (woensdag 23-02) is onze eerste dag en gelijk 3 stukken van KYLIAN4KIDS2 staan op het programma. Stamping Ground, Evening Songs en Sechs Tänze worden morgen gespaced, gerepeteerd en van elk stuk wordt er een doorloop gedaan. Ik zal even kort uitleggen wat dat allemaal precies betekent. Een stuk 'spacen', zo noemen we dat in het dansjargon, is een choreografie stap voor stap op de juiste plaats zetten op het toneel. Waar staat welke danser? Staat het licht dan wel correct? Welke coulisse moet je nemen bij het afgaan of betreden van het toneel? Dat soort dingen komen kijken bij een spacing.

Een doorloop is een choreografie dansen van het begin tot het einde, zonder te stoppen en vaak met kostuum. Een doorloop van elk stuk in cruciaal voor onze technische crew. Zo kunnen zij goed beoordelen of alle lichtstanden correct zijn, of elke box voor het geluid goed op z'n plek staat etc.

Met deze première hebben we daar nog een extra helpende hand bij. Jiri Kylian komt vanaf morgen met ons repeteren in de Schouwburg. Een ongelooflijke eer en kans om met deze wereldberoemde choreograaf te mogen werken. Meneer Kylian weet precies hoe elke dansstap perfect kan worden uitgevoerd, maar weet ook precies hoe hij de kostuums en het licht wilt hebben. Iedereen heeft wat aan z'n komst! Voor mij wordt het de eerste keer dat ik met hem mag samenwerken. Hij is bekend over de hele wereld en is dus ook een druk bezet man. Hij komt niet alleen morgen, maar blijft hoogstwaarschijnlijk zelfs tot de première! Dat brengt bij iedereen wel wat extra zenuwen mee.

KYLIAN4KIDS2 bestaat in totaal uit 4 verschillende stukken. Stamping Ground, Evening Songs, Sechs Tänze en als afsluiter van de avond Indigo Rose. Dat laatste stuk wordt voor het eerst bij Introdans gedanst, een absoluut prachtstuk! Ik dans Stamping Ground en Sechs Tänze als 1ste cast en ben bij de andere twee stukken 2de cast. Dat wil zeggen, als iemand ziek of geblesseerd is, moet ik invallen. Introdans Ensemble voor de Jeugd is maar een klein gezelschap met in totaal 12 dansers, dus het komt vrij vaak voor dat we voor elkaar moeten invallen.

Ik kan niet wachten om morgen aan de slag te gaan in het theater. Ik voel altijd 'goede spanning' op zo'n avond voordat het allemaal begint. Zodra je één stap in het theater zet, kan je niet meer terug. Dan worden we helemaal klaargestoomd voor de grote première van KYLIAN4KIDS2 op zaterdag 26 februari. Voor wie alvast een voorproefje wil zien, klik op het filmpje hieronder.



Komt u allen kijken, het wordt een avond vol dansplezier, emoties en een feestje achteraf!Tot dan!?

Groetjes, Jamy Schinkelshoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten