dinsdag 8 mei 2012

Tournee VS | Eerste week NYC door Roel Voorintholt


Het zit erop het eerste gedeelte van onze USA tour NEW YORK! 15 jaar geleden, in 1997,  kwam ik hier voor het eerst omdat ik de Perspektiefprijs had gewonnen en die bestond o.a uit een ticket naar New York. Toen werden de eerste contacten gelegd met The Joyce Theater en het was zoals de New York times in een exclusief interview schreef:" Their long way to the Joyce". Het vervult me nu dan ook met trots dat we in ons bijzondere jubileumjaar juist hier ons debuut hebben gemaakt. 


Scène uit Paradise - HEAVENLY
Introdans Ensemble voor de Jeugd trad in 2001 en 2005 al op in 'The Big Apple'. De voorstellingen vonden plaats in het New Victory Theater, hartje Broadway, beroemd omdat het alleen programma's brengt voor een jong publiek. De voorbereidingen voor de huidige tournee waren intensief. Te beginnen met alle werkvisa, waar we al in november mee begonnen zijn, en na een half jaar en vele rekeningen en pasfoto's verder, mochten we officieel de USA in. Verder is het Joyce Theater een zogenaamd Union Theatre, met veel regels en systemen totaal anders dan dat we dat in Europa kennen. Zo mogen onze eigen technici een heleboel apparatuur, zoals bv de trekkenwand niet bedienen, en voor het wisselen van de vloer van wit naar zwart zijn acht man extra nodig. Dit komt voornamelijk omdat iedereen zijn eigen taken heeft, en hoe gecompliceerd het van te voren ook leek, uiteindelijk hebben we lekker kunnen werken en was het een bijzondere ervaring om het jarige INTRODANS hier te zien stralen. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op de openingsavond afgelopen dinsdagavond 1 mei.

Scène uit Fünf Gedichte - HEAVENLY
Allereerst natuurlijk omdat de dansers het HEAVENLY programma vol passie en gedrevenheid hebben vertolkt. Het was buitengewoon bijzonder om na afloop van de voorstelling op de cocktailparty zoveel vrienden en collega's te mogen begroeten. Zo waren er diverse choreografen en assistenten van choreografen die de afgelopen jaren naar Arnhem zijn gereisd om met INTRODANS te werken. Zoals Carla Maxwell, artistiek directeur van de befaamde Limon Dance Company, Alberto del Saz verantwoordelijk voor het repertoire van Alwin Nikolais, Christine van de Tetley Foundation, met wie ik de reconstructie van De anatomische les heb kunnen realiseren. En mensen van de Twyla Tharp organisatie en Jennifer Muller met wie we komend seizoen gaan samenwerken voor ons Amerikaanse programma MODERNE MEISJES. Choreografe Gisela Rocha was overgevlogen, net als Henk van Dijk en uit New York waren mijn lieve vrienden aanwezig: de beroemde Nederlandse modeontwerper Koos van den Akker, Katie Ringer en Carol Tambor en Kent Lawson. Het was een heerlijk samenzijn en je realiseert je dan weer hoe groot het internationale netwerk van het
gezelschap is geworden. 

We hebben zes voorstellingen gegeven en ik heb er vijf van gezien. Een avond ging ik kijken naar Karole Armitage's voorstelling. Karole werkte zo'n tien jaar geleden voor INTRODANS met de voorstelling PINOKKIO. Ze stond vroeger bekend als de Punk ballerina, door haar ongewone verschijning en performance. Nu maakt ze ongewone, eigenwijze voorstellingen en werkt samen met kunstenaars zoals Jeff Koons en maakte choreografieën voor sterren zoals Madonna en Michael Jackson. Ook nu genoot ik van al het rare wat ze had verzonnen (een dansende hond, variety artiesten, een rockconcert en veel energieke dans) en hoop dat we in de toekomst weer eens samen kunnen werken.

Ik schrijf dit weblog in het vliegtuig van New York naar Seattle en na allerlei onduidelijk gedoe met wel en geen toeslag voor bagage, en het geregel om onze achterdoeken mee te krijgen in de cargo, is alles geregeld en verheug ik me enorm op onze volgende bestemming. Twee weken geleden was ik in Basel, Schaffhausen en Zürich tijdens onze Zwitserse tournee. Nu New York en Seattle en over twee weken Jakarta en Solo in Indonesië. Het is heel speciaal dat we dit allemaal meemaken en het blijkt maar weer dat INTRODANS een serieuze bespeler is op de internationale podia. Laten we hopen dat we dit met alle bezuinigingen op komst kunnen blijven doen en dat we vanuit de thuisbasis Arnhem door de provincie, Nederland en de wereld blijven reizen om heel veel mensen mee te laten genieten van al het moois wat INTRODANS bieden heeft.

Hartelijke groeten,
Roel Voorintholt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten