dinsdag 22 mei 2012

Tournee VS | Reisverslag prijswinnares Hennie de Swart


Eindelijk is het zover. De Reis naar New York gaat beginnen ! Op de valreep lees ik in de krant dat de voorstelling van Introdans zeer goed ontvangen is en in The New York Times een lovende recensie heeft gekregen.

De koffers zijn gepakt, de papieren driedubbel gecheckt. Om 9.15 uur de trein naar Schiphol genomen waar ik ruim op tijd voor de vliegreis aankom. Mijn zus die meegaat is inmiddels ook gearriveerd. Ik heb nog nooit zo lang gevlogen. Spannend ! We hebben een mooie plek aan het raam zodat we tijdens het opstijgen Nederland goed kunnen zien. Bij aankomst op JFK worden we al gauw aangeklampt door een taxichauffeur die in zijn busje nog 2 plekken vrij heeft. Na menig hachelijk moment komen we toch veilig aan in het hotel.

Bij de balie ligt een cadeau klaar van Introdans. Een heel handig boekje en plattegrond van New York, daar zullen we veel gebruik van gaan maken. Bij de lift lopen we Ton en Roel tegen het lijf die ons hartelijk begroeten. Snel koffers uitgepakt en meteen 7th Avenue op richting Times Square. Wat een lawaai van claxonerende auto’s en al die grote flikkerende lichtreclames: geen omgeving voor gevoelige zintuigen. Lekker gegeten en daarna op tijd naar bed, want volgens de inwendige klok is het in Nederland inmiddels al 4 uur ’s nachts.  
Vroeg wakker en na een kop koffie gaan we lopend Manhattan verkennen: we bekijken de New York Public Library, de Grand Central Terminal en de UN Headquarters. Leuk om wat je anders op tv ziet, de vergaderzaal, nu in het echt te zien en door de uitleg krijg je een goed beeld van het belangrijke en veelomvattende werk van de Verenigde Naties.

Met de taxi vervolgens naar St.Patrick’s Cathedral waar achter elkaar – omringd door toeristen - 2 trouwpartijen plaats vinden. Wat lijkt deze enorme kerk nietig tussen de haar omringende reuzen van staal en glas. Via Rockefellercenter naar 5th Avenue. En maar omhoog kijken naar al die gebouwen. Nieuw en oud naast elkaar. Broadway moeten we ook zien, want thuis zeggen dat je over Broadway gelopen hebt klinkt te gek natuurlijk. Al wandelend valt er telkens wat te beleven: we horen een bruidspaar elkaar het ja-woord geven in Madison Square Park, we gaan op de foto met (een bijna echte) Morgan Freeman, we zien (de echte) Ben Stiller op een filmset en een lange rij nerveuze jonge meiden voor een auditie bij Radio City Music Hall.


’s Avonds de voorstelling “Hemels” van Introdans, een van de hoogtepunten van de reis. Het Joyce Theater ziet er leuk en gezellig uit en de stoelen zijn dicht op het podium zodat je de dansers goed ziet. We hebben zeer goede plaatsen en genieten volop van de voorstelling en de positieve reacties van de amerikanen. Wat bijzonder toch om Introdans uit Arnhem te zien dansen in “The Joyce” in New York !

Zondag gaan we op de fiets langs de Hudson naar het zuiden. Het is prachtig weer en het gevoel van vrijheid dat ons overvalt is geweldig. We lopen langs Ground Zero en door Wallstreet met zijn imposante historische gebouwen. Onvoorstelbaar wat hier ruim 10 jaar geleden is gebeurd. Vervolgens gaan we de Brooklynbridge over, van waaruit we een prachtig uitzicht hebben op de bekende skyline van Manhattan, nu met als blikvanger de bijna voltooide Freedom Tower. Het is er enorm druk met wandelaars, die we al fietsend snel passeren, al is het wel oppassen geblazen. Weer terug over de Manhattanbridge, die in China Town uitkomt. Daar verdwalen we even. Erg is dat niet want op straat gebeurt er weer van alles. Over 6th Avenue in een rechte lijn in een sneltreinvaart terug naar het noorden. We kunnen steeds 3 Ć  4 stoplichten tegelijk halen. Tot slot nog een rondje Central Park. Eten doen we die avond bij een “echte” Chinees tussen chinezen. Een hele belevenis. Later schuift er een nederlands stel aan onze tafel, dat die middag naar de voorstelling van Introdans is geweest met Amerikaanse vrienden. Ze vonden de voorstelling heel erg mooi. De man, die meer van de muziek dan van het ballet is, vond vooral het zingen en het tapdansen erg leuk.


Maandag alweer de laatste dag. Snel de koffers inpakken dan kunnen we nog het Chrysler Building gaan bekijken, dat er ’s avonds zo mooi uitziet met al dat glanzende chroom en natuurlijk naar boven in het Empire State Building. Het is helder weer en we kunnen goed zien waar we de afgelopen dagen geweest zijn. Een mooie en indrukwekkende “afsluiting”. De terugreis verloopt vlot, al kun je niet veel slapen door alle natjes en droogjes die je in het vliegtuig steeds krijgt gepresenteerd. Moe, maar zeer voldaan en verrijkt en ons hoofd nog vol met alles wat we gezien en beleefd hebben gaan we per trein weer huiswaarts.

Geweldig dat we dankzij Introdans deze onvergetelijke reis hebben kunnen maken. Nogmaals onze hartelijke dank voor deze fantastische prijs !

Groeten,

Hennie de Swart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten