maandag 21 november 2011

Fotografie tijdens de voorstelling

Na een goede nachtrust stort de crew zich op een ontbijtbuffet dat nog uitgebreider is dan in Beijing. Shanghai ligt zuidelijker en wordt door veel Japanners bezocht: naast Europese en Chinese gerechten is er ook een ruime keuze uit diverse misosoepen en roerbakgerechten. Vervolgens staat de bus naar het theater gereed voor de technici en kleedster (zij gaat de kostuums naar een wasserette brengen), terwijl de rest over de stad uitwaaiert richting musea, pleinen, tempels, shopping malls, boottochten en theehuizen. We dompelen ons onder in de Chinese cultuur en zijn onder de indruk van de tegenstellingen van deze metropool: de moderne architectuur aan de oevers in combinatie met de kleine traditionele huizen, en de internationaal georiƫnteerde winkelstraten in tegenstelling tot de traditionele markten.

De dag erna bestaat uit een spacing, repetitie, training en voorstelling. Alles duurt langer dan gepland. Er wordt flink gerepeteerd om de voorstelling goed te kunnen voorbereiden, maar balletmeester en dansers hebben er alle vertrouwen in. Artistiek directeur Roel Voorintholt heeft zich bij het reisgezelschap aangesloten. Hij vertelt enthousiast over het Balletgala van Dansersfonds '79 dat aan medeoprichter en onze huidig algemeen directeur Ton Wiggers werd opgedragen. Hij kijkt met vertrouwen naar de repetities en wenst de hele ploeg toitoitoi. De voorstelling vangt aan terwijl nog zeker 100 mensen buiten staan te wachten. Ze weten dat de voorstelling gaat beginnen, maar hebben om een of andere reden bedacht dat ze nog kunnen wachten. Ze maken langzaam aanstalten om de zaal in te gaan en nemen 10 minuten na aanvang plaats in de zaal. Vervolgens wordt er tijdens het optreden druk gefotografeerd; waar zijn de zaalwachten uit Beijing met hun laserlampje? In de pauze rent de manager marketing naar de organisatie en verzekert hen dat dit zeer ongewoon is: op ons werk rust auteursrecht, maar erger nog, de dansers raken hierdoor hun concentratie kwijt.

Het tweede deel van de voorstelling verloopt vlekkeloos en wordt beloond met een enthousiast applaus. Waarschijnlijk is dit ook te danken aan een aantal Nederlandse bezoekers: het aantal expats uit Nederland is groot in Shanghai en ze zeggen allemaal
halsreikend naar de voorstelling uitgekeken te hebben. Na de drukke voorbereidingen voelen we ons gewaardeerd en kijken uit naar de tweede voorstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten