dinsdag 7 mei 2013

Dans beweegt je in Solo.

Van de intensieve vrije dag komt iedereen bij dankzij een goede nachtrust en dankzij een geweldig ontbijt. Terwijl de dansers nog kunnen napraten in het hotelrestaurant, vertrekken technici Berry, Joris, Maarten, kleedster Willeke en balletmeester Diane naar het theater van ISI. Het theater is onderdeel van een universiteit waar ook een dansafdeling aan verbonden is. 's Ochtends is er in de kleine zaal een workshop gepland en Diane werkt met hen aan een scène uit het ballet Messiah. De dansstudenten zijn totaal anders dan die van EKI in Jakarta. De studenten in Solo worden opgeleid in de traditionele Javaanse dans en in het voorjaar volgden ze nog enkele workshops van Introdans Interactie onder leiding van Adriaan Luteijn. Ook nu kijken ze hun ogen uit als ze een video van Messiah zien. Diane besluit om het anders aan het pakken en vraagt hen om het idioom van Introdans om te zetten naar hun eigen bewegingstaal. In groepen werken ze ieder 15 minuten aan een improvisatie en als ze allen hun resultaat presenteren dan is het na afloop muisstil: we zijn allen erg onder de indruk.

Dansstudenten van ISI na de workshop in Introdans T-shirt
's Middags is er met de studenten uit Solo een meet-and-greet met de Introdansers. Diane besluit om het ijs direct te breken door de studenten te vragen om hun materiaal uit de workshop aan de Introdansers te presenteren. En dat is een goede zet! Na luid applaus en bravogeroep schieten vragen heen en weer. En na de vraag: 'Kunnen jullie het ons leren?' gaat 'het dak er af'. In een kwartier tijd worden diverse poses gedemonstreerd en staan in 'no time' alle dansers gezamenlijk op het toneel.

Bekijk de video op Facebookpagina van Introdans.

De meet-and-greet loopt duidelijk uit qua tijd, oorspronkelijk was er een klassieke training en repetitie gepland. Die beginnen wat later voor het oog van een enthousiast publiek: de studenten blijven de hele middag kijken. Een docent zegt dat dit voor hen een onbetaalbare ervaring is. En eens te meer wordt duidelijk: dans beweegt je, overal, ook in Solo.

Nadat we teruggekeerd zijn in het hotel, waait iedereen uit over het pittoreske Solo. Morgen de derde voorstelling van deze tournee door Azië. Voor iedereen van ons - dat weten we nu al - een bijzondere ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten