woensdag 1 mei 2013


SPIRIT OF DANCE | AZIE | 29 april - 12 mei 2013

Introdans reist van 29 april tot en met 12 mei 2013 naar Azië met het programma SPIRIT OF DANCE. Met repertoire van de choreografen Mauro de Candia, Nacho Duato, Cayetano Soto, Twyla Tharp, Ton Wiggers en Ed Wubbe danst het ensemble drie voorstellingen in Indonesië (twee in Jakarta, een in Solo) en een in Kuala Lumpur (Maleisië).

Artistiek directeur Roel Voorintholt is de crew vooruit gereisd om de eerste voorbereidingen ter plaatste te treffen. Technici, kleedster, balletmeester, tourmanager en dansers volgen een dag later. Na een reis van zo’n 22 uur komen 22 personen 11.300 kilometer verderop aan en strijken neer in het eerste hotel in Jakarta. Tijdens de transfer van het vliegveld naar het hotel worden we geëscorteerd door duizenden auto’s en brommers.

Welkom in Jakarta.

Iedereen verdient een goede nachtrust en zeker na zo’n inspannende reis. Maar niet iedereen heeft voldoende slaap kunnen pakken. De dansers hebben de eerste dag vrij en zijn blij om bevrijd te zijn uit de luchtdrukcabine. De meesten van hen zoeken de natuur op en vertrekken ’s morgens vroeg om de stoffige binnenstad te ontvluchten. Belangrijk voor hen is het om deze dag bij te komen en het lichaam te laten wennen aan het warme klimaat (32 graden!). Er moeten de komende weken natuurlijk een paar mooie voorstellingen gedanst worden.


De technici starten de voorbereiding in het eerste theater, het Erasmushuis. De kleedster gaat met hen mee om de kostuums uit hun keurslijf te bevrijden: met name de rokken van het ballet Messiah moeten worden uitgehangen.
Diane Matla geeft ’s middags een workshop bij EKI Dance Company, een dansgezelschap in Jakarta waarmee we deze tournee onze ervaringen uitwisselen. Diane heeft een pittige workshop voorbereid op basis van Ed Wubbes Messiah. Na een introductie over het gezelschap Introdans begint de warming-up die wordt gevolgd door het instuderen van een aantal sleutelscènes uit Messiah. Roel Voorintholt arriveert tegen het einde van de workshop en is zichtbaar onder de indruk van het resultaat: de Indonesische dansers die gespecialiseerd zijn in de traditionele Javaanse dans geven zich met volle overgave. Deze week bezoeken ze onze voorstelling, waarin ze het ballet in onze uitvoering kunnen zien. Als Diane een rok uit het ballet laat zien, storten de Indonesische kleedsters er zich bovenop. Het patroon wordt druk bestudeerd en bewonderd. Ook zij kijken uit naar de voorstelling.
Als de dansers na afloop een Introdansshirt ontvangen trekken ze het direct aan voor de groepsfoto.
En op de eerste dag lijkt onze Introdansmissie geslaagd: samenwerken met plaatselijke dansinitiatieven was een van onze doelen en als we enthousiast worden uitgezwaaid rijden we erg tevreden terug naar het hotel. Met de repetities en de voorstelling van morgen in het vooruitzicht, trotseert onze taxi de stortregen. Ieder zoekt zijn kamer op voor een verfrissende douche.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten