donderdag 2 mei 2013

Weerzien met het Erasmushuis.

Het eerste theater waar we tijdens deze tournee optreden is het Erasmushuis. Met onlangs het verdwijnen van Institut Neerlandais in Parijs is dit - buiten Nederland - nu nog het enige Nederlandse cultuurhuis ter wereld. Introdans heeft er al vele malen opgetreden. Er wordt een grote belangstelling verwacht, waardoor er buiten het theater een groot videoscherm wordt opgesteld om onze voorstelling op te projecteren.

De technici laten ons weten dat de voorbereidingen totnutoe goed zijn verlopen. Aan het ontbijt wordt verdergepraat over de gezamenlijke uitstap van de dansers naar een natuurpark net buiten Jakarta. Ook Diane vertelt volop over haar ervaringen tijdens de workshop. En als we gezamenlijk bij het Erasmushuis aankomen, dan ontstaat er in de wachtrij een spontane 'danstraining'. Iedereen kijkt uit naar de eerste voorstelling van vanavond.


De ploeg van het Erasmushuis is bekend met Introdans, sommige medewerkers werken er al sinds ons eerste optreden in 1990! Vreemd om te zien dat zo’n plek, zo ver van huis, als thuis voelt. En voor nieuwelingen uit onze ploeg is het leuk om vergelijkingen te maken: hun Suni is onze Elly, hun Bob is onze Evert, hun Lulus is onze Janet en ga zo maar door.

Deze tour is goed georganiseerd: het reisschema is tot in de puntjes voorbereid. En zelfs voor de transfer van het hotel naar het Erasmushuis is voor de dansers een bus gereserveerd. Als de bus de verkeerde weg neemt, weer terug bij het hotel aankomt om vervolgens na een half uur bij het theater te arriveren besluiten we om ’s avonds gewoon te lopen. De afstand is immers 5 minuten!

Op het toneel is er een spacing en repetitie (het toneel is kleiner dan we gewend zijn, dus alle balletten worden gerepeteerd) en ook een dasntraining. Ondertussen is er een persconferentie gestart over de Introdanstournee en de directeur van het Erasmushuis, de directeur van Gedunng Kesenian en de artistiek directeur van Introdans geven een kijk in de keuken. Hoe houdt zo’n lange en intensieve samenwerking stand? Welke balletten worden er gedanst? En welke workshops worden er gegeven? De toegestroomde pers wordt tevens getrakteerd op een bitterbal met mosterd, hmmmm.


Voor de voorstelling is er voor iedereen een buffet in het restaurant op het terrein van de Nederlandse ambassade, met een wel heel toepasselijke naam: HEMA. En als het eerste publiek binnenkomt neemt iedereen zijn positie in en kan de show beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten